Skip to content

Hardverzachters.nl

“Wegwijzer voor wie zich wil inzetten voor een verzachting van de online dialoog.”

MicrosoftTeams-image (31)
MicrosoftTeams-image (32)
MicrosoftTeams-image (34)
MicrosoftTeams-image (35)
MicrosoftTeams-image (36)
Hardverzachters slider 4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 

ARE YOU MAD?

We zijn steeds vaker met elkaar in gesprek via social media en chat-apps als Whatsapp. Er heerst boosheid, verontwaardiging en onbegrip over allerlei onderwerpen, waaronder discriminatie, het klimaat, pandemieën, inclusiviteit en oorlog. We lijken soms niet meer naar elkaar te luisteren. Bewust of onbewust dragen we hier allemaal ons steentje aan bij.

Hardverzachters.nl is een wegwijzer voor mensen die bereid zijn te verzachten op social media. Mensen die begrijpen dat als zijzelf verzachten, de mensen om hen heen mee zullen verzachten. Hardverzachters is een beweging, een movement, waar we elkaar aansteken met begrip, vriendelijkheid en compassie.

Links of rechts, jong of oud, zwart of wit; wat je achtergrond of mening ook is, ook jij kunt verzachten. Hardverzachters.nl gaat voorbij aan gelijk of ongelijk. Het gaat om een ‘online dialogische houding’, waarbij het niet erg is om het oneens te zijn met elkaar. Elkaar horen en elkaar proberen te begrijpen is vaak al genoeg.

Hardverzachters bestaat uit een groep vrijwillige professionals, die het volgende bieden:

  • Tools en tips om op een andere manier in gesprek te gaan met anderen
  • Kennis over de mechanismen achter social media die jouw gedrag bepalen, zoals algoritmen en nepnieuws,
  • Tips om je smartphone wat vaker te laten liggen en jezelf minder op te laten slokken door (nep)nieuws en ‘doomscrolling’
  • Een beweging waarbij iedereen die wil verzachten zich Hardverzachter kan noemen. Een olievlek van Hardverzachters gaat straks de wereld over (working on it!)

Hardverzachters heeft niet de waarheid in pacht. Hardverzachters wil samen met jou ontdekken en leren, zodat we samen kunnen bijdragen aan een prettigere en leukere online wereld.

Lees dit artikel over de oprichting van Hardverzachters.nl
Luister dit interview met Stéphan Lam, de oprichter van Hardverzachters.nl

 

“Hardverzachters wil samen met jou ontdekken en leren, zodat we samen kunnen bijdragen aan een prettigere en leukere online wereld.”

ARE YOU EPIC?

Energy: een nieuw platform met meer dan 15 vrijwilligers

We barsten van de energie! Een groep vrijwilligers bestaande uit bloggers, designers, strategen, marketeers, ontwikkelaars en visuele denkers zet zich in om Hardverzachters te laten groeien. Sinds de oprichting op 1 januari 2022 zijn er meer dan 15 professionals die belangeloos hun steentje bijdragen. Hardverzachters is dus nieuw en fris en deze nominatie geeft ons nóg meer energie om ons doel te bereiken.

Purpose: een prettiger social media, zodat jij je beter voelt

De reden waarom Hardverzachters bestaat is omdat wij social media een stuk prettiger willen maken, zodat jij je beter voelt. Dat klinkt misschien MAD, maar het kan! Door in het klein bij jezelf te beginnen. Wat als je anders omgaat met je smartphone? Wat als je meer inzicht hebt in hoe big tech jouw gedrag beïnvloedt? En wat zou er gebeuren met de mensen om je heen als jij bereid bent te verzachten? Veel kleine stapjes maken één grote.

Identity: gelijkwaardigheid, tegendraads, compassie, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit

Hardverzachters is een initiatief van een groep mensen die het verschil willen maken en is dus geen overheidscampagne. Dat willen we ook graag uitstralen. Ook streven we ernaar de diversiteit in onze groep vrijwilligers te vergroten.

Hardverzachters staat voor:

  • Gelijkwaardigheid: iedereen is gelijkwaardig en ieder mag een eigen mening hebben.
  • Tegendraads: Hardverzachters wil een beweging creëren weg van polarisatie. Tegen de stroom in. Hardverzachters zijn eigenlijk een beetje tegendraads.
  • Compassie: compassie is het grote broertje van empathie. We hebben begrip voor elkaar (en elkaars pijn) en zijn vriendelijk, verbonden en mindfull. Zonder met wierookstokjes te staan zwaaien of te gaan zweven.
  • Altijd leren: Hardverzachter zijn is de bereidheid tot leren en ontwikkelen. Je bent altijd onderweg. Onze wegwijzer helpt je daarbij.
  • Vitaliteit: Wij geloven erin dat als jij verzacht, jij je ook beter voelt. Niet je smartphone bepaalt jouw gedrag, maar jijzelf. Door online prettiger met anderen in gesprek te gaan ervaar je minder offline.

 

Courage: beginnen bij jezelf

Heb jij de moed om niet te wijzen naar een ander, en te beginnen met jezelf? Wij ervaren het zelf, het is niet altijd even gemakkelijk. Hardverzachters geeft je een steuntje in de rug. Met onze wegwijzer en een steeds groter groeiende groep aan mede-hardverzachters willen we een online klimaat creëren met moedige mensen die voor verzachting kiezen.

Hardverzachters is trots dat ze genomineerd is voor de MAD-award! Een stem op Hardverzachters helpt ons om méér mensen bewust te maken en de vaardigheden te leren om onze online wereld weer wat prettiger te maken. En by the way… word ook een Hardverzachter!