Skip to content

#Peukenzee

“Het is niet normaal om zo maar je sigaret op de grond te gooien dit moet iedereen gaan inzien”

Peukenzee

Wat doet Peukenzee: Peukenzee gaat het op de grond gooien van sigarettenfilters tegen. Het is niet normaal om zo maar je sigaret op de grond te gooien en dit moet iedereen gaan inzien. Wij verhogen de bewustwording van de mensen en doen dit in combinatie met het bieden van gemak, de juiste combinatie om een gedragsverandering tot stand te laten komen. Het is namelijk zo dat 95% van de mensen onbewust zijn/haar sigaret op de grond gooit.

Hoe bereiken wij dit? Op het moment zijn we voornamelijk actief op festivals en evenementen. Hier informeren wij de rokers over de schade die een sigaret die in de natuur beland aanricht, bieden wij de roker een stukje gemak doormiddel van het uitdelen van zakasbakken en verzorgen wij op het evenement verschillende diensten die het leuker maken om je sigaret weg te gooien. Zo staan er kunstwerkborden verspreid over het festival waar iemand zijn of haar sigaret kan opplakken en lopen er peukenjongens/meisjes rond die altijd openstaan voor een praatje, en ook daar kan je je sigaret opplakken. De combinatie van het informeren, enthousiasmeren en bieden van gemak zorgt niet alleen dat er minder sigaretten op de grond belanden, het zorgt ervoor dat de roker het festival bewuster verlaat en de volgende keer wel 2x nadenkt als hij zijn sigaret op heeft.

Waarom is het zo belangrijk?

De meeste mensen denken dat het leven van een sigaret erop zit als deze is opgerookt, maar in de praktijk begint het dan pas echt. Jaarlijks belanden er miljarden sigaretten op straat. Niet alleen ziet het er vies en onverzorgd uit, het is ook nog eens onwijs slecht voor het milieu. Een sigaret doet er 5 – 10 jaar over om te verteren en zit vol met giftige. Hiermee vervuilt het niet alleen ons grondwater, namelijk 80 liter per peuk, het zorgt er ook voor dat de grond onvruchtbaar wordt. Dit allemaal terwijl 95% van de mensen niet eens bewust is van dat zij hier aan bijdragen.

Uit ervaring is gebleken dat er op de festivals waar Peukenzee actief is geweest er niet alleen minder sigaretten op de grond zijn gegooid, er is ook gebleken dat er een bepaalde sociale druk ontstond, waar het niet meer oke was om je sigaret op de grond te gooien. Mensen werden gecorrigeerd en aangesproken. Dit is dan ook precies wat wij willen bereiken. Mensen moeten het zelf gaan beseffen dat je een sigaret niet op de grond gooit.

Roken moet je zelf weten, als je er maar niet ons water mee vervuild.

Wie zijn wij?

Wij zijn Mathew Welson en Edu van Seumeren, 2 vrienden uit Amsterdam die zich stoorde aan de peuken op de grond. Tijdens het uitgaan, op een festival of zelfs tijdens een koffiepauze op de studie, overal vonden zij sigaretten op de grond. “Bij mij ging pas echt de knop om toen ik met iemand naast een asbak stond en de sigaret alsnog op de grond werd gegooid” zegt Mathew. Toen besloot hij dat dit probleem moest worden aangepakt niet veel later richtte hij samen met Edu het Peukenzee op, met als doel het tegengaan van de sigaretten op straat.