Skip to content

#MAD2022 was epic!

Het is donderdagavond 23 juni. Op het dakterras van innovatiecentrum stijgt de spanning. Zo’n veertig sociaal ondernemers, studenten, professionals en academici richten hun blik op de ballustrade van het terras. Daar beklimt de tweekoppige jury het podium. Ben Kuipers en Esmeralda de Vries hebben zich beraden en gaan de winnaar van de #MADaward bekendmaken. Welk initiatief gaat er met de prijs naar huis? Terecht prijst de jury alle genomineerden, die eerder op de avond met een pitch hebben gedeeld hoe zij het verschil maken.

 

Pitches

Zo breken de jongens van SLIP de wereld van werk open voor de nieuwe generatie, door een platform te bouwen dat de opwinding van TikTok combineert met de professionele kansen van LinkedIn. De Advieswinkel biedt laagdrempelige psychische hulp aan  iedereen die dat nodig heeft, geeft psychologiestudenten de kans om ervaring op te doen en doorbreekt en passant het taboe dat in onze maatschappij nog steeds op psychische problematiek ligt. Studiestap helpt scholieren op innovatieve wijze aan een betere studiekeuze, door middel van workshops die direct ook een maatschappelijk probleem tackelen.

 

Hardverzachters maakt zich hard voor de verzachting van de online dialoog in een wereld waar boosheid, verontwaardiging en onbegrip soms de boventoon lijken te vieren. Buurtkoningin Corrie van Huisstede maakt met haar Haak-In studio mensen bewust van de plasticsoep door te haken met plastic afval en brengt daarbij tegelijkertijd buurtbewoners bij elkaar. Of denk aan de Vuurmakers, die jonge ambtenaren helpen hun vuur aan te wakkeren en echt het verschil te maken in de soms weerbarstige overheidspraktijk.

 

Kennisuitwisseling

Nadat de genomineerden zich hebben voorgesteld, is het tijd voor kennisuitwisseling. In groepen buigen de deelnemers zich over vragen die de initiatieven zelf hebben aangeleverd. Hoe bouw je een beweging? Hoe breek je met de status quo en maak je echt het verschil? Hoe blijf je koersvast in een complexe omgeving?

Het verschil maken blijkt een kwestie van lef: “Ken je grenzen, maar zoek ze op!” Het gaat om groot denken, maar klein doen. En af en toe durven falen, om daar dan weer van te leren. De initiatieven vinden elkaar in creatieve voorstellen om mensen te betrekken. Van eigenaarschap creëren door slim een groepsidentiteit te creëren, tot de inzet van gamification om vrijwilligers betrokken te houden.

 

#MADaward

En dan beklimt de jury dus het podium! Veertig sociaal ondernemers, studenten, professionals en academici horen hoe de winnaar van de jury voor ieder genomineerd initiatief een eretitel heeft. Van Dialoogdeugers 2022 voor de Hardverzachters tot Buurtkoningin voor de Haak-in Studio. De advieswinkel heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen, maar uiteindelijk wijst de jury MBO Talent als winnaar aan! Deze stichting zet het licht op jonge praktisch opgeleiden en geeft hen de kans zich te ontwikkelen. Zo bouwen zij aan positieve beeldvorming, maar vooral aan een maatschappij waarin getalenteerde MBO’ers hun cruciale rol kunnen spelen in de opgaven waar we voor staan!